Geertruida Kapteyn-Muysken

te verschijnen bij de Arbeiderspers

In 2018 ben ik begonnen aan een omvangrijk project: het schrijven van een biografie over de vrijdenker en publicist Geertruida Kapteyn-Muysken (1855-1920).

Ik ontving daarvoor het Clio Stipendium (via het Prins Bernhard Cultuurfonds), werkbeurzen van de Coornhert Stichting en het Professor Van Winterfonds, een reisbeurs van de Wilhelmina Drucker Fundatie en een fellowship van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

 

Geertruida Kapteyn-Muysken was een zeer belezen intellectueel met een internationale blik, een radicaal denker, een betrokken moeder, een pacifist en maatschappijhervormer, salonhouder, feminist en cultuurcriticus. Ze woonde twintig jaar in Londen en acht jaar in Zürich; steden met levendige progressieve milieus waar zij deel van uitmaakte. Tot haar vrienden en bekenden behoorden: Peter Kropotkin, Sophie Bryant, Aletta Jacobs, F. Domela Nieuwenhuis, J. P. Berlage, Clara Wichmann en enkele van de Tachtigers. Na haar dood werd ze geroemd als ‘een der meest vrije en onbevangen geesten’ van de Nederlandse revolutionaire beweging, met een ‘bijna universele kennis van de geestelijke en sociale stromingen van onzen tijd’.

 

Gebruikmakend van de drie dagboeken die zij naliet, evenals honderden brieven en ander materiaal, wil ik het leven en werk van deze bijzondere vrouw inzichtelijk maken, en een nieuw perspectief bieden op het fin de siècle en de eerste feministische golf. Mijn afstudeerscriptie over de Londense periode van Kapteyn-Muysken ontving eerder de Johanna Naberprijs.

Geertruida Agneta Kapteyn-Muysken, door onbekende fotograaf, ongedateerd (Collectie IAV-Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis).
Geertruida Agneta Kapteyn-Muysken, door onbekende fotograaf, ongedateerd (Collectie IAV-Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis).

Publicaties over Geertruida Kapteyn-Muysken: