Maite Karssenberg (Amersfoort, 1989) is schrijfster en historica. Ze werkt momenteel aan een biografie over het leven en werk van vrijdenkster en publiciste Geertruida Kapteyn-Muysken (1855-1920). Daarnaast schrijft ze voor diverse tijdschriften en is ze redacteur bij De Nederlandse Boekengids. Begin 2018 verscheen haar eerste boek: Snijpunt Isfahan, over de bijzondere reis naar Iran die ze samen met haar vader maakte en de aantrekkingskracht van de Iraanse mozaïekkunst.

 

Eerder werkte ze als programmamaker bij academisch-cultureel podium SPUI25, als schrijfster/redacteur bij tijdschrift voor literatuur en journalistiek Hard//Hoofd en als boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel.

 

In 2015 rondde ze de Onderzoeksmaster Geschiedenis af aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude). Haar afstudeerscriptie Een onweerstaanbaar dubbelleven. De ontwikkeling van Geertruida Kapteyn-Muysken als intellectueel in Londen 1880-1900 werd bekroond met de Johanna Naberprijs 2016. Met haar plan voor de reis naar Iran won ze de VPRO Bagagedragerprijs.

Foto © Luka Karssenberg