Avonturen van een biograaf I

Geertruida Agneta Kapteyn-Muysken, door onbekende fotograaf, ongedateerd (Collectie IAV-Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis).
Geertruida Agneta Kapteyn-Muysken, door onbekende fotograaf, ongedateerd (Collectie IAV-Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis).

Ik ben begonnen aan mijn biografie van de vrouw met de mooiste naam ooit: Geertruida Agneta Kapteyn-Muysken. Dit bracht mij de afgelopen weken twee keer naar haar geboortedorp Hillegom, waar ik werd verwelkomd door de Stichting Vrienden van Oud Hillegom, die zich elke dinsdagavond in de tl-verlichte zolder van de Maartenskerk over allerlei oude Hillegom-documenten buigen. Alphons de huis-genealoog duikelde verrassende informatie voor me op in zijn genealogische archiefsoftware, hij vertelde me honderduit over de burgemeesters van Hillegom (Geertruida was de dertiende dochter van burgemeester Muysken) én hij nam me mee naar haar geboortehuis, dat nog bleek te bestaan! (Er zat nu een makelaarskantoor en de makelaar vertelde me dat niemand minder dan Lasse Schöne in Hillegom komt wonen! Verder wist hij niets). In de Readshop in de Hoofdstraat kocht ik de Canon van Hillegom, ik maakte een wandeling langs de Oude Beek en ontdekte dat de Beatles hun allereerste Nederlandse concert niet in Blokker gaven, maar in Hillegom!! En niemand die dat weet het gaat altijd over Blokker. Omdat ik drie uur tijd moest doden voordat ik weer naar de zolder van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom kon en ik zo snel geen fijn restaurant kon vinden nam ik plaats in pannenkoekenhuis 'De Soete Suikerbol' en at een enorme pannenkoek spek/kaas. De andere aanwezigen in het restaurant waren twaalf oma's en een jong gezinnetje met een jarig kind. Toen de oma's ontdekten dat er in hun nabijheid een jong meisje jarig was barstten ze in luid gezang uit en zetten de jarige job op een stoel midden in het pannenkoekenhuis. Het meisje onderging dit alles gelaten en stormde na afloop met een geshockeerd gezicht naar de wc.

 

Tot zover de eerste lichtvoetige beschrijving van mijn avonturen als biograaf, binnenkort meer.