Lanzarote II

Teguise, Lanzarote, januari 2016
Teguise, Lanzarote, januari 2016

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Zondag 17 januari 2016 - de markt in Teguise

 

Waar ik eerder weg was van de Saramagoiaanse schoonheid van dit eiland, werd nu de Houellebecquiaanse nachtmerrie werkelijkheid. Hordes dikke, blanke toeristen sjokten door de oude hoofdstad, om vermaakt te worden door een levensgroot op de hordes gericht toneelstuk met traditionele producten en folkloristische muziek en dans. De toeristen waren van een ongekende lelijkheid. Vooral veel Engelsen, vettig bleek of vlekkerig verbrand, die zodra ze hun platte achterwerk op het zitvlak van de terrasstoel hadden geplant met een nietsontziende doelgerichtheid pints bier bestelden en leegdronken. Houellebecq in real life. Hij constateerde in zijn novelle Lanzarote (2003) al dat vooral busladingen Engelsen dit eiland bezochten - Engelsen die het helemaal niet hinderlijk vinden om een landgenoot tegen te komen (daar kun je immers bier mee drinken), in tegenstelling tot de ijdele Fransen (en Nederlanders). Teguise - zo'n mooie naam, maar we hadden er op elke andere dag heen moeten gaan dan zondag marktdag.